Selecteer een pagina

Tijdens mijn rondje over de Koningsdagvrijmarkt dwaalden mijn gedachten af naar het hoe en waarom van oranje in de Engelstalige landen – beroepsdeformatie, I guess.

Je hoeft geen vertaler te zijn om te weten dat in het Engels orange zowel ‘oranje’ als ‘sinaasappel’ betekent. De sinaasappel-orange was er al eerste, daarna volgde de kleur. Tot die tijd werd oranje aangeduid met ‘yellow-red’, geoluread in Oud-Engels.

Wist je trouwens dat orange geen rijmwoord heeft? Reden voor een Amerikaans cartoontijdschrift om dit als naam te gebruiken: Rhymes with Orange – fresh and pulpy. Sinds 2013 is in de VS, en inmiddels ook in veel andere landen, de televisieserie Orange is the new black te zien. Een comedy-drama over een vrouwengevangenis en, zo leert internet mij, gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Zelf heb ik de serie nog niet gezien – jij al wel?

In Australië pakken ze het gelijk groot aan: bijna 40.000 mensen mogen zich de trotse inwoner van de stad Orange in New South Wales noemen. Bij de buren in Nieuw-Zeeland hebben ze een oranje visje, de orange roughy. En rough is ie: de oudste is 149 geworden! Overigens geen idee hoe ze dat ontdekt hebben…

In Ierland en Canada heeft oranje een link met ons eigen koningshuis. In 1690 vond de Slag aan de Boyne plaats tussen de legers van koning-stadhouder Willem II van Oranje-Nassau en zijn schoonvader (!), de verdreven koning James II van Engeland. Willem III won en deze zege wordt in Noord-Ierland en delen van Canada jaarlijks herdacht op 12 juli. In Belfast zijn de Oranjemarsen berucht. De protestantse aanhangers lopen demonstratief door katholieke wijken en dit zorgt vrijwel ieder jaar voor ongeregeldheden. Dan is de fanfare gevolgd door versierde kinderfietsjes, die gisteren door onze wijk trok, toch een stuk gezelliger.

Crystal Clear Translations heeft hier en daar ook wat oranje elementen in haar vertalingen. Zo was er de akte van oprichting opgesteld door een notaris Van Oranje, een informatieve tekst over Vertrekhal Oranjelijn in Rotterdam en een verwijzing naar de huisstijlkleuren in de nieuwsbrief van een kinderopvangorganisatie. Mijn mooiste oranje element is de al jarenlange samenwerking met grafisch vormgever Oranjebruin.

Heb je niks met oranje, maar ben je wel benieuwd wat ik voor je kan betekenen? Neem dan eens contact op voor een vrijblijvend gesprek tijdens een kopje thee. Ik kan namelijk ook prachtig mooie dingen vertellen over andere kleuren.

PS Mocht je 30 april iemand in een oranje uitdossing tegenkomen: this is why…