Selecteer een pagina

Praat, luister en leer

Netwerken. Je ontkomt er niet aan als (beginnend) ondernemer. In het land van de netwerkborrels is er gelukkig voor elk wat wils; met of zonder workshop, wel of niet gratis, speciale thema’s, bijzondere hapjes, speeddaten, haringhappen en, met name populair in de zomer, de bbq. Als je wilt, ben je zo een paar avonden per week onder de pannen!

Deze variatie zorgt er gelukkig voor dat het netwerken leuk en interessant blijft, wat toch mooi meegenomen is bij zo’n belangrijk onderdeel van het ondernemen. Want dat het belangrijk is staat buiten kijf.

Netwerken zorgt voor het verkrijgen van nieuwe contacten (en hopelijk daaruit voortvloeiende nieuwe opdrachten), voor het onderhouden van bestaande contacten, maar daarnaast vooral ook voor inzicht in jezelf en in je bedrijf. Hoe meer je over je bedrijf verteld aan anderen, hoe meer je leert over datzelfde bedrijf. Hoe meer je luistert naar andere zelfstandig ondernemers, hoe meer je weer leert over je eigen manier van werken. Wat doe ik precies? Wat bied ik? En wat wil ik bereiken? Toch allemaal vragen waar met name de startende ondernemer mee worstelt. Netwerken zorgt ervoor dat jouw ideëen en gedachten over je bedrijf regelmatig, en door verschillende mensen, geprikkeld worden.

En ook voor netwerken geldt: al doende leert men. Bij mijn eerste netwerkborrel stond ook ik wat onwenning aan de zijkant met mijn glaasje spa. Met in mijn achterhoofd toch een beetje de etiquette die van toepassing is op andere sociale gelegenheden, durfde ik niet zo goed zomaar op iemand af te stappen. Totdat iemand dat dus bij mij wel gewoon deed! En ineens realiseerde ik me dat de direchte aanpak in de kroeg misschien not done is, maar tijdens een netwerkborrel juist heel normaal. Uiteindelijk komen we er natuurlijk allemaal voor hetzelfde. Dus: ga heen en netwerk! Praat, luister en leer; over de ander, over ondernemen, over kansen en lastige momenten, over handige websites en leuke workshops, maar vooral over jezelf, je bedrijf en je visie.